Sidor

onsdag 29 juni 2011

Vill du följa med till Indien i december?


En resa för dig som vill insupa det andliga klimatet i Indien. Vi startar i Delhi där vi bland annat får se buddistiska konstskatter från Tibet. Vi tar oss via Agra och den magnifika kärleksförklaringen Taj Mahal vidare ner till Varanasi en av världens äldsta städer. Där ser vi soluppgången flytandes sakta på den heliga floden. Vi besöker Bodhgaya och mediterar vid det träd som Budda sägs ha blivit upplyst under. Där besöker vi också tempel från många olika buddistiska länder. Vi ser gamla berömda buddaskulpturer i Sarnath där vi också får ta del av den buddistiska undervisningen som Budda förkunnade på sin första predikan för 2500 år sedan.
 Buddas Indien
Info:
http://www.indcen.com/Package_tourDetail.asp?cat=Gruppresor&id=world&pckid=403
           
Guidad Rundresa med mindfulness och meditationsundervisning

Dag 1- Flyg till Delhi. Dag 2 – Stadsrundtur i Delhi. Dag 3 – Transfer till Agra med besök vid ett av världens sju underverk, Taj Mahal. Dag 4 – Transfer till Varanasi. Dag 5 – Båttur på den heliga floden Ganges. Dag – 6 – Transfer till Bodhgaya med besök vid Mahabodhi templet där det träd står under vilket Budda sägs ha blivit upplyst. Dag 7 –Vi besöker flera buddistiska tempel i Bodhgaya: från Japan, Bhutan, Thailand och Tibet. Dag 8 – Transfer till Sarnath (hotel i Varanasi) med föreläsning och meditation i The Deerpark där Buddha höll sin första predikan samt besök på museum med gamla buddistiska konstskatter. Dag 9 – Vi avslutar i Varanasi med besök i bazaarerna, Indisk klassisk raga-konsert. Dag 10 – transfer till New Delhi och resa tillbaka till Sverige.


Resmålsbeskrivning

Delhi
Vi börjar med ett besök i Lakshmi Narayan – templet som byggdes med en öppenhet inför alla trosinriktningar. Här finns förutom de hinduiska gudarna också en liten buddistisk avdelning. Vi besöker sedan Mahatma Gandhis hem, numera museum och även Tibet House där många buddistiska konstverk från det ursprungliga Tibet finns bevarade.

Agra
Färd till Agra genom den indiska landsbygden. I Agra besöker vi ett av världens sju underverk – Kärleksförklaringen Taj Mahal, som tog 22 år att bygga med en arbetsstyrka på 20 000 män och som med en överjordisk skönhet gestaltar den kärlek som mogulkejsaren Sha Jahan kände för sin favorithustru.

Varanasi
Som en av världens äldsta städer är Varanasi också en av Indiens stora lärosäten för musik, religion och kultur. Höjdpunkten här är båtturen i soluppgången på den heliga floden Ganges, en meditativ och magisk upplevelse svår att beskriva med ord. Vi ser folk gå mot floden för att bada eller snarare rena sig från s.k. ”bathing Ghats” (trappor). Vi ser människor bli välsignade och vi får uppleva Indiens stämningsfulla och andliga själ.

Bodhgaya
Den viktigaste platsen för världens alla buddister är onekligen Bodhgaya där prins Siddartha sägs ha suttit under bodhiträdet och blivit upplyst. Han fick då namnet Gautama Buddha som betyder ”den uppvaknade”. I Bodhgaya får vi göra gående meditation runt Mahabodhitemplet och vi får sitta nära trädet och meditera samt ta del av den buddistiska undervisningen. Runt detta centrala tempel finner vi många andra buddistiska tempel som representerar olika länder, alla vackra och med egen särart; Butans unika skönhet, Japans strikta och sparsmakade estetik, den thailändska klosterträdgården och Thaitemplets rika utsmyckning samt Tibets färggranna ikonografi för att nämna några.

Sarnath
När prins Siddharta blivit en Buddha vandrade han till Varanasi och den lilla orten Sarnath. Där höll han sin första predikan bland de ruiner som idag finns bevarade och kallas för The Deerpark. Vi får ta del av undervisningen om de fyra ädla sanningarna och den åttafaldiga vägen på denna historiska plats där den gavs för 2500 år sedan. Vi besöker också det museum där vi får se mycket fint bevarade buddistiska skulpturer, bland annat den kända sk ”Sarnathbuddan” från 400-talet.

Vi avslutar vår resa i Varanasi där vi sista dagen får ta del av en klassisk indisk raga-konsert, besök i de trånga och stämningsfyllda bazaarerna och vi pustar ut intill poolen innan återfärden till Delhi och flyget hem till Sverige.


Svensk guide på denna resa är Franciska von Koch, erfaren Indienresenär sedan 30 år, lärare i mindfulness, buddistisk meditation och lära, (Dharma). På åttiotalet studerade hon även under en period Indisk klassisk musik och på 2000-talet har hon undervisat västerlänningar i meditation på kloster och ashram i Indien. Träffa henne på vår introduktionsträff eller ta del av studiecirkeln under hennes ledning: ”I Buddas fotspår” som börjar under hösten.

 läs mer på http://www.indcen.com/Package_tourDetail.asp?cat=Gruppresor&id=world&pckid=403

tisdag 28 juni 2011

Strukturer och guldig rymd lever sida vid sida - Midsommar 2011

En njutning att måla under den regniga helgen. Med palettkniv och fingrar.
Solen kröp fram till slut
Kära du som läser denna blogg

När nu äntligen mitt mobila bredband tycks fungera och jag alltså kan vara mobil värre, kan jag delge dig några händelser från den senaste tiden.

Regnet öste ner över stugtaket
Jo, det var midsommar (som vanligt?) lugnet bredde ut sig medan regntunnorna blev överfyllda. Vid kvälls brasan njöt jag av färgprakten och tystnaden med palettlniven i högsta hugg. Ack så skönt och befriande att inte vara pretentiös!

Ängarna brann av grönska efter regnet sjunkit undan
Jag var i Holland på retreat med Almaas då denna kom någon vecka innan midsommar. Strukturer och guldig rymd lever sida vid sida i harmoni, kan man tänka sig!

The hatching heart (hjärtat som kläcks)



Ack ja - rymd

onsdag 1 juni 2011

Djupavslappningen på Itunes!

För så där en 6-7 år sedan spelade jag in en guidad djupavslappning tillsammans med min framlidne vän Peter Hennix. Många säger att de lyssnat på den oändligt antal gånger och att skivan hjälpt till vid sömnlöshet, stress, oro och andra smärtsamma tillstånd. Nu provar jag att lägga upp den på Itunes så att det blir lätt att ladda ner. Först leder jag en lång, dryga 30 minuters avslappning samt extra musik efteråt som man kan ligga och flyta med. Sedan leder Bengt Elmström en avlappning som han kallar "Finn ditt friläge", härligt helt enkelt att unna sig denna. Klicka på länken nedan för att komma direkt till den:

http://itunes.apple.com/se/album/dagliga-meditationer-for-avslappning/id425443899