Sidor

måndag 8 april 2013

Det går att odla lycka medvetet! Tibetanerna och många andra buddistiska traditioner vet hur man gör


Under min morgonmeditation idag kom jag helt plötsligt på mig själv med att reflektera över en sak.
Om jag tänkte att alla, hela världens varelser fanns i mitt hjärta, och frågade mig själv; om allting verkligen är ett sammanhängande varande, hur påverkar det mig och mitt liv?

Jag erfor en varm känsla i hjärtat som kändes oerhört god och skön.

Filmen jag såg igår kväll där hela dramat var uppbyggt kring intriger, falskspel, manipulation och elakheter, för vad? Jo för makt, för att få ta på sig en krona och regera landets största rike. Jag menar, vad är det för nonsens?!
Vad skulle det vara för kul med det?
Filmen, jo du kanske redan har gissat, "The game of thrones" går i hundratals avsnitt och trollbinder oss med dessa avskyvärda handlingar. Kanske är det en kanal för våra lägre drifter. Varför skulle vi annars titta?

Men vad behöver jag göra som människa för att ta mitt ansvar gentemot mig själv och min egen inre förvissning; att jag och alla omkring mig mår bäst av medkänsla, av hållande närvaro i medkänsla. Hur ska jag handla, vilka beslut tar jag, vad ger jag efter för?

Åter till min kära meditationskudde

I den tibetanska buddistiska traditionen ger man ofta bort sina meriter till gagn för hela världens uppvaknande.
Det är vackert, får mig att må bra bara jag tänker på det! Prova själv. 

Så här gör du:
Du sitter en stund i tystnad och mediterar. Du kan följa andningen - in och ut och förnimma andningen i kroppen. Efter kanske tio minuter fokuserar du på ditt hjärtcentra i mitten av bröstet och hela bröstkorgen och så föreställer du dig att hela världen finns där och hålls i närvaron av empati.
Sitt så länge du har lust och det känns gott för ditt väsen.

Sedan innan du avslutar sätter du händerna framför din bröstkorg och låter hela kvaliten som du uppnått fångas mellan dina händer framför dig, genom att tänka att det finns där. 
Därefter låter du dina händer sprida ut det över världen runtomkring dig samtidigt som du säger eller tänker; må frukterna av min meditation komma till gagn för alla levande varelser.

Berätta gärna och kommentera hur det kändes här om du vill. Jag är väldigt nyfiken på om inte denna övning gav dig lite lycka idag!

Varm kram
Franciska

Inga kommentarer: